dungteng

Everything about WordPress.com Free Action

Soal UN SMP Bahasa Inggris Paket 12 th 2010/2011

Pada tahun pelajaran 2010/2011 untuk Ujian Nasional Tingkat SMP/MTS dilaksanakan serentak diseluruh Indonesia dan diikuti oleh siswa kelas 9 yang dilaksanakan pada hari Rabu tanggal 27 April 2011 dengan alokasi waktu 120 menit ( 08.00 – 10.00 ), sedangkan paket soal terdiri dari Paket 12, Paket 25, Paket 39, Paket 46 dan Paket54. berikut contoh soalnya

The following text id for question 1

- FOOD STORAGE ONLY -

No Chemical in This Unit

1. What does the text means ?

A. We are allowed to mix food and chemicals here.

B. We have to add chemical material on food.

C. We can put chemical in the store room.

D. We can only put food in the unit.

Answer : D

The following text is for questions 2 and 3

Rani, sorry I can’t come to your house tonight to do the wall magazine project as we have planed. My grandmother has just come and she wants me to accompany her to my aunt’s house. I will meet you at school tomorrow.

Erika

2. What is Erika and Rani’s plan ?

A. To say sorry.

B. To meet Rani’s aunt.

C. To accompany her grandmother.

d. To do the wall magazine project together.

Answer : D

3. From the short message we know that Erika will be … tonight.

A. In the grandmother house.

B. In her aunt’s house.

C. In her own house.

D. In Rani’s house.

Answer : A

The following text is for questions 4 to 6

The Yogya Kembali Monument is located in Yogyakarta. It is three kilometres north of the Yogya city centre n the Jongkang village of the Sleman Regency. The monument was inaugurated on June 29th,1985 to commemorate the historic Indonesian struggle for Independent. Yogya Kembali mean Yogya return, as reminder of the returning of the Indonesian Republic Goverment.

There are two section of the Yogya Kembali Monument. The first section of the Cureng Aircraft is on the eastern gate, while the older section of Guntai Aircraft stand closer to the western entrance of the monument. The monument has two wheeled-machine guns which canbe seen from podium towards the eastern and the western side. In the southern end of the yard, there is wall engraved with 420 names of freedom fighters who lost their lives during a great struggle, from December 19th,1948 to June 29th,1949. A poem by Chairil Anwar,titled Karawang Bekasi, is written on one side of the wall dedicated to these unknown patriots.

The Yogya Kembali Monument is surrounded by fish pond. It is divided into four alley which lead to the main building. The main building consist of the different floors displaying a wide range of collection during and after the war times. It shows dioramas,carved reliefs of collection of clothes and weapons.

4. What can be found in the western entrance of the monument ?

A. two wheeled machine guns.

B. A replica of the Guntai Aircraft.

C. A replica of the Cureng Aircraft.

D. A wall engraved with 420 names of freedom fighters.

answer : B

5. What is the topic of the text above ?

A. Yogyakarta.

B. The Guntai Aircraft.

C. The Yogya Kembali Monument.

D. The history of Indonesian struggle.

Answer : C

6. From the text above we can conclude that …

A. the collection during and after the war is displayed outside the building.

B. the Yogya Kembali Monument is surrounded by fish pond.

C. dioramas can be seen in one the four alleys.

D. the main building has only one floor.

Answer : B

The following text is for questions 7 to 9

A Milk-maid had been in the meadow to milk her cows. Now she was returning home with a pail of milk on her head.

She thought, ” I will make cream and butter out of this milk. Then after selling them, I will buy eggs. And when they hatch, I shall have a good poutry farm “.

She further thought, I shall sell some of my chicken and buy a fine dress. Seeing it on my body at the party, all the boys will admire me. But I will turn them away.

She went on day dreaming, she forgot about the pail on her head. She moved her head suddenly and the pail of milk came tumbling down. It was broken and all the milk split. ” Dear, o dear! ” she cried, ” I have lost mine all “.

7. What did the milk-maid carry on her head ?

A. Some cream.

B. Some butter.

C. A pail of milk.

D. A pail of eggs.

Answer : C

8. What does the text tell us about ?

A. Spilt milk.

b. A pail of milk.

C. A hardworking girl.

D. A day dreaming milk-maid.

Answer : D

9. What can we learn from the story above ?

A. Don’t cry over the split milk.

B. Don’t cry before you are hurt.

C. Don’t dream when you sleep.

D. Don’t count your chickens before they are hatched.

Answer : D

The following text is for questions 10 to 11.

The Ambhara Hotel

Featuring well-designed guestrooms, this high -rise hotel is ideally located in the heart of South Jakarta at Kebayoran. The Ambhara Hotel  is situated close to the central business district. It is within walking distance to the Blok M shopping area, where guests can find many shops aand restourants. It is adjacent to the Pasaraya Grande shopping centre, which has the largest handicraft display in Indonesia. There are several on-site restaurants that serve a variety of international cuisine. guests of the hotel will enjoy the hotel for its modern facilities and convenient located in the commercial district.

10. People can find … in Pasaraya Grande.

A. a variety of international dishes.

B. many kinds of handicraft.

C. many kinds of shops.

D. a lot of guests.

Answer : B

11. ” There are several on-site restaurants that serve a variety of  international cuisine.” The underlined word means ….

A. food.

B. cloth.

C. furniture.

D. appliance.

Answer : A

The following text is for questions 12 and 13

Attention

To commemorate the upcoming National Education Day, The Students Board Organization will hold some interesting programs. They are english speech contest, English Story telling contest and wall magazine competition. The objective of the programs is to develop students’ skill in English. The program will be held on May 1st,2011. The English speech contest and the English story telling contest will begin at 08.00. While the wall magazine competition will start at 10.00. The contestants should be ready at 07.30 a.m. All classes must take part in the program. for detailed information, please contact the coordinator of the programs, Julia of class 8 – 2.

12. What is aim of holding these program ?

A. The students can commemorate the National Education Day happily.

B. The teachers will give some information about English programs.

C. The students can increase their abilities in English.

D. The students and the teachers can compete each other.

Answer : A

13. Who must participate in the programs ?

A. The students board Organization members.

B. The coordinator of the  program.

C. All classes.

D. Julia

Answer : C

The following text is for questions 14 to 16

Rujak Buah

Ingredients :

  • 1 cucumber                               : peeled
  • 1 papaya                                     : cut into 1/2 inch cubee
  • 1 pineapple                                : cut into 1/2 inch cubes,fresh or canned pinapple
  • 1 apple art                                  : cut into 1/2 inch cubes
  • 1 mango                                      : peeled, cubed
  • 3 tablespoon peanuts           : fry
  • 1 hot chili peppers                 : seeded, sliced

               1/4 cup brown sugar

  • 1 tablespoon tamarind        : dissolved in 1/2 cup water, strained

Directions:

  • Mix all the fruit together
  • Grind chilies and salt
  • Add brown sugar
  • Add dry roasted peanuts and grind completely
  • Pour some tamarind liquid
  • Mix the sauce and fruit together
  • Serve chilled

14. What should we do with the peanut before we grind them ?

A. Peel them.

B. Roast them.

C. Cut into cubes.

D. Add brown sugar on them.

Answer : D

15. What is the purpose of the text above ?

A. To inform about delicious Rujak Buah.

B. To show how easy t o make Rujak Buah.

C. To show the steps in making Rujak Buah.

D. To inform the material used to make Rujak Buah.

Answer : B

16. What should be dissolved ?

A. The apple.

B. The mango.

C. The tamarind

D. The pineapple.

Answer : C

For questions 17 to 19, choose the best answer to complete the text.

Waruga is coffin made of stone that is used to put the dead body. It can be found in the Sawangan Village, the airmadi sub-district, the Minahasa district of Manado, North Sulawesi. … (17) has a cube shape.The dead body is put in a squatting position. It portrays that the dead person will return to god in the same position as he was in the mother’s womb. The coffin is finely …(18) with same patterns such as plants, animals, and traditional geometric. This philosophy is called by …(19) as whom. Visiting waruga means observing the incredible heritages of North Sulawesi.

17. …

A. It

B. Its

C. He

D. His

Answer : A

18. …

A. carve

B. carved

C. carves

D. carving

Answer : B

19. …

A. the local people

B. the dead body

C. the mothers

D. the animals

Answer : B

The following text is for questions 20 and 21

Dear Johana,

Years of gathering

with food, good friends, and fun …

let’s get together

one more time

to watch the new year come !

Saturday, December 31th

7 p.m until midnight

At My house Jl. Anggrek 8

Love

Sandra

20. What is the party for ?

A. To have good friends.

B. To wacth new friends.

C. To enjoy food and drink.

D. To welcome the new year.

Answer : D

21. What is the purpose of the text above ?

A. To invite a friend to attend the New Year Party.

B. To make someone happy in New Year Party.

C. To remind people the coming of New Year.

D. To tell the importance of New Year.

Answer : A

Arrange the following words into a correct sentence.

of the mountain – is – his room – the beautiful view – The man -looking at-from

1                                   2            3                                4                        5                    6               7

A. 5 – 6 – 4 – 7 – 3 – 1 – 2

B. 5 – 2 – 6 – 4 – 1 – 7 – 3

C. 5 – 1 – 2 – 6 – 4 – 7 – 3

D. 5 – 6 – 1 – 7 – 2 – 3 – 4

Answer : B

Arrange the sentence bellow into a correct paragraph.

  1. We left our house at about 5 o’clock in the morning. We took a taxi to the railway statio.
  2. Finally our train came. All of us rushed to get on the train.
  3. Last Lebaran, my family and I went to our hometown. We decided to take a train because it is more comfortable.
  4. It took about 5 to 7 hours to get to our hometown. We enjoyed our journey.
  5. We took the carriage no 3 acoording to our tickets.
  6. But our train was late for about fifteen minutes, so we had to wait a bit longer.
  7. After finding our seats, we sat comfortably.
  8. We arrived at the station at six. Our train would leave at 6.40.

A. 3 –  8 – 6 -4 – 5 – 1 – 2 – 7

B. 3 – 4 – 5 – 8 – 1 – 2 – 6 – 7

C. 3 – 1 – 8 – 6 – 2 – 5 – 7 – 4

D. 3 – 5 – 4 – 2 – 7 – 8 – 1 – 6

Answer : C

The following text is for questions 24 to 27.

A long time ago, there lived an old man in the Penanggungan Mountain. His name was Kiai Gede Penanggungan. He had supernatural power. Kiai Gede Penanggungan had a beautiful daughter named Dewi Walangangin who was not married yet. kiai Gede Penanggungan prayed days and nights for her daughter to have husband. One day, a young handsome man came to his place. The name of the man was Jaka Pandelengan. He wanted to be Kiai Gede Penanggungan’s student. Kiai Gede Penanggungan agreed to have Jaka as his student with one condition that he would marry her daughter. Jaka Pandelengan and Dewi Walangangin soon got married. Kiai Gede Penanggungan taught Jaka many thing.

After several years, now it was time for the couple to love separately from kiai Gede Penanggungan. They would move to another village. Kiai Gede gave some seeds of pari or paddy to the couple. He asked the couple to plant the seeds. He also warned the couple not to be arrogant when they were rich. He wanted the couple to help poor people. The couple started a new life. They planted the seed. Soon, the seeds grew and became a lot of rice. Now the couple became very rich. The poor neighbour came to the couple to ask for some pari seeds but the couple refused to help them.

Kiai Gede heard about the couple’s bad behavior. Soon he visited the couple. He met them when the couple was working in the field. Kiai Gede talked to the couple. He reminded the couple not to be arrogant, but the couple ignored him. They said nothing to Kiai Gede. Kiai Gede got very angry. Then he said, ” You two like temples. You do not llisten to me”. Right ater he said those words, an incredible thing happened. Slowly, Jaka and Dewi turned into temples. Because the temples stood among the pari, people then named them as Pari Temples.

24. What did Jaka Pandelengan and his wife d o to be rich ?

A. Helped poor people.

B. Had a great power.

C. Planted pari seeds.

D. Built temple.

Answer : C

25. The couple becomes temple because …

A. They were rich.

B. Kiai Gede said so.

C. Kiai Gede like them.

D. They were good people.

Answer : B

26. “…, an incredible thing  happened.” The underlined word means ….

A. Untouchable

B. Unbelievable

C. Common

D. Usual

Answer : B

27. What can we learn from the story ?

A. We should live separately from our parents.

B. We have to listened to our parent’s advice.

C. We have to prepare a good paddy field.

D. We should refuse other people’s help.

Answer : B

The following text is for question 28 to 30
Last friday,a friend of mine asked me to accompany him to buy a new shirt at a departement store. We left home at 03.30 p.m by motorcycle. As soon as we arrived there, we went to the clothes section. I let him choose one. An hour later, I got hored wacthing him confused in choosing a shirt. So I left him and went to the cassette counter. Thirty minutes later, I went back to the clothes section but I couldn’t find him there. My cell phone was broken so I couldn’t call him. I waited for him for a few moments then finally I gave up and decided to go home.
When I arrived home, my mother told me that my friend called. She said that he was in the department store looking for me. My mother asked me to come back to the department store. Relucantly, I walked to the department store and you know what ? When I arrived there his motorcycle was not in the parking area. He just went home. I was very tired. There was no other choice, I had to walk to home again. When I arrived home, I was so tired. I was very angry but when I saw my friend’s broad smile greet me in front of the door, I just could not help laughing.
28. The text above is about …
A. an embarassing day.
B. shopping with mother.
C. the writer and his friend.
D. my friend and his motorcycle.
Answer : A
29. The writer couldn’t contact his friend because …
A. he went home alone.
B. his cell phone was broken.
C. he was in the parking area.
D. his friend was still choosing a shirt.
Answer : B
30. From the story above we can conclude that there was a problem because …
A. the writer couldn’t contact his friend.
B. the writer’s friend was in the clothes section.
C. the writer and his friend couldn’t ride the motorcycle.
D. the writer and his friend decided to go to the department store.
Answer : A

14 responses to “Soal UN SMP Bahasa Inggris Paket 12 th 2010/2011

  1. ms. catur April 11, 2013 at 5:36 am

    thanks you. it helps me to practice my students

  2. Shafira Nurul Hidayah February 22, 2013 at 9:39 am

    Mudah2an soal.y ngak jauh beda yach dgan soall yg d atas u/ thun 2013

  3. diva November 26, 2012 at 12:28 pm

    latihan vocab deh……………..

  4. Inairoh November 23, 2012 at 5:44 am

    Mkasih ats cntoh soal’a

  5. ismawati August 16, 2012 at 12:00 am

    tolong di kirimkan ke email ku contoh ptk bahasa inggris smp donk…

  6. acha May 22, 2012 at 5:47 am

    ini yang paket berapa?

  7. Mater Algren February 19, 2012 at 9:56 am

    KOMEN……………………….

  8. Chely maniez February 17, 2012 at 8:16 am

    Bljr b.ing emang menyenangkan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: